اسکار آکنه چیست؟ علت ایجاد اسکار و انواع آن
- تاریخ انتشار: 28 آبان 1402
- زمان خواندن: 4 دقیقه
ایجاد اسکار آکنه روی صورت، سینه و پشت بسیار شایع است. حدود 80 درصد از افراد بین 11 تا 30 سال دچار آکنه میشوند و از هر پنج نفر یک نفر دچار اسکار میشود. در این مقاله از مجله راهنمای زیبایی درباره اسکار آکنه، انواع آن و علت ایجاد اسکار آکنه توضیح دادیم.
اسکار آکنه یا جوش، عموما به خاطر جوشهای عمیقی مانند آبله مرغان، عفونتهای ویروسی، قارچ، باکتریها و یا بیماریهای پوستی اتفاق میافتد و جای جوش گاهی عمیق و گاهی اوقات سطحی است.
اسکار آکنه چیست؟
اسکار آکنه نتیجه التهاب ضایعه آکنه است. برخی از آکنهها کوچک هستند و جای اسکارهای ایجادشده کمعمق هستند و بهسرعت بهبود مییابند. گاهی اوقات محتویات آکنهها به بافت اطراف میریزد و اسکارهای عمیقتری ایجاد میکند. واکنش پوست برای ترمیم اسکار، تشکیل رشتههای کلاژن جدید است.
انواع اسکار آکنه
بسته به نوع زخمی که آکنه ایجاد میکند، روش درمان ممکن است کمی متفاوت باشد.
سه نوع اصلی اسکار آکنه وجود دارد (1):
اسکارهای آتروفیک
این اسکارها به صورت فرورفتگیهای کوچک در پوست ظاهر میشوند.
- اسکار کله قندی یا آیس پیک (Icepick scars): این نوع از جای جوش شامل سوراخهای کوچک و باریک اما عمیقی در سطح پوست هستند که به نظر میرسد پوست با یک جسم تیز سوراخ شده است.
- اسکارهای باکسی یا مربعی (Boxcar scars): جای جوش باکسی از کله قندی بزرگتر بوده و دارای زاویه است. اسکارهای باکسی ظاهر پوست را نامسطح و فرورفته نشان میدهد.
- اسکارهای غلتشی (Rolling scars): این نوع جوش ظاهری فرورفته، گرد و موجی شکل در سطح پوست ایجاد کرده که ناهموار به نظر میرسد.
اسکارهای رولینگ در مواقعی تشکیل میشود که بخشی فیبری مانند بین پوست و بافت زیرین آن ایجاد میشود. در اسکار رولینگ پوست به بافت زیرین آن میچسبد و اغلب بین ۴ تا ۵ میلی متر عرض دارد.
اسکار هایپرتروفیک
اینها زمانی اتفاق میافتند که پوست فیبروبلاستهای زیادی ایجاد میکند و لکههای آکنه بهبود مییابند و باعث ایجاد اسکار برجسته میشوند.
اسکارهای کلوئیدی
این اسکارها شبیه اسکارهای هیپرتروفیک هستند اما ضخیم تر از محل آکنه اصلی هستند. اغلب هیپرپیگمانتاسیون وجود دارد که آنها را تیره تر از پوست اطراف می کند. ممکن است قرمز یا قهوه ای باشند. همچنین ممکن است خارش یا درد نیز وجود داشته باشد.
علت ایجاد اسکار آکنه چیست؟
اسکار آکنه (ماندن جای جوش) میتواند به دلایل مختلف در هر نوع پوستی رخ دهد. این مشکل به دلیل ترشح چربی و انسداد منافذ پوستی رخ میدهد. در این قسمت، به بررسی علل به وجود آمدن جای جوش میپردازیم:
- ترشح چربی بیش از حد: پوست هر فرد شامل چندین لایه پوستی است که چربی تولید کرده و از طریق منافذ موجود به سطح پوست منتقل میشود. اگر چربی بیش از حدی توسط غدد زیر پوستی ترشح شود، میتواند به انسداد منافذ و در نتیجه به جای جوش منجر شود.
- التهاب پوست: التهابهای پوستی به علت وجود باکتریها روی سطح پوست، ویروسها، قارچها و غیره ممکن است رخ دهد. این التهاب ممکن است باعث انسداد منافذ پوست شود و جای جوشها را به وجود آورد.
- عوامل خارجی: عواملی مانند آلودگی هوا شدید، استفاده از مواد آرایشی ناسالم و بی نام و نشان، همچنین تماس مستقیم با مواد شیمیایی میتواند به پوست آسیب بزند و در نتیجه به جای جوش منجر شود.
- تغذیه نامناسب: مصرف شیرینیجات و تنقلات، آجیلها و غذاهای چرب همچنین خوردن بیش از حد گرمیجات ممکن است باعث افزایش ترشح چربی در پوست شود و جای جوش را به وجود آورد.
اسکار آکنه چطور از بین میرود؟
برای درمان جای جوشها میتوانید از کرمهای ضد جوش، خاک رس، مرطوب کنندههای پوستی، روشهای طب سنتی و غیره استفاده کنید. هرچند که برای بعضی از افراد درمان جای جوشها به دلیل نوع پوست و سبک زندگی آنها مشکل است، اما با پیگیری درمانهای مناسب، میتوان این مشکل را کاهش داد و بهبود بخشید.
حرف پایانی
اسکار آکنه معمولاً به دلیل ترشح چربی بیش از حد و انسداد منافذ پوستی رخ میدهد. برای جلوگیری از جای جوش، توصیه ما این است که به تغذیه سالم، نظافت و بهداشت پوست همچنین استفاده از محصولات بهداشتی استاندارد توجه کنید.